Gebruikerstips

Naar aanleiding van een gebruikersenquête onder scholen die het boek bestellen ontvingen we veel tips over het gebruik van het boek.

Graag delen we deze met jullie.

Maak met de kinderen een overzicht van wat er gebeurde tijdens hun basisschooltijd. Dit zorgt voor veel ‘o=jaaaa’ momentjes. Daarna volgen er vaak leuke gesprekken tussen leerlingen en leerkracht. Samen (nieuws)herinneringen ophalen is zó waardevol!

Schrijf op de eerste pagina per leerling een verhaaltje of afscheidswoord. Kinderen vinden dat erg leuk, en ook ouders gaan graag weer even terug in de tijd.

Laat de kinderen de laatste schooldagen rondgaan met het boek. Klasgenootjes en leerkrachten kunnen er een persoonlijk berichtje in zetten. Vul de teksten aan met pasfoto’s van leerkrachten en klasgenoten.

Kopieer de pagina’s van ‘mijn klasgenoten’ en laat deze ook invullen door alle leerkrachten en overige medewerkers van de school. Plak deze blaadjes vervolgens in het boek en op de lege pagina’s.

Maak als juf of meester een gedicht over iets grappigs wat het kind heeft gedaan, of over hoe het kind gegroeid is in zijn of haar schooltijd.

Pak Mijn schooltijd er in de laatste schoolweken bij om nieuwsfeiten uit de basisschooltijd door te nemen. Kinderen zijn daar vaak uren zoet mee! Lekker bladeren, lezen en praten over het nieuws en herinneringen.

Plak op de eerste pagina van het boek een groepsfoto of foto van het kind uit de kleutergroep. En op de laatste pagina een actuele (groeps)foto. Ook leuk: een foto van het kamp!

Bewaar van elke editie één exemplaar voor in de klas of schoolbibliotheek. Hier wordt vast nog vaak in gebladerd!

Blader ook jaren later nog eens in het boek. Met het verstrijken van de tijd wordt het boek steeds waardevoller.

Maak een filmpje met mooie herinneringen aan acht jaar basisschool. Laat alle leerlingen en leraren kort vertellen welke herinnering voor hem of haar bijzonder is. U kunt dit laten zien op de afscheidsavond.